Project Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen biedt meeste voordeel

Zeeland Seaports neemt regie over ontwikkeling glastuinbouw in eigen hand

In de polders ten zuiden van Terneuzen is een nieuw glastuinbouwgebied in ontwikkeling. Reeds drie gerenommeerde telers kozen voor Zeeuws-Vlaanderen. Ze zijn zeer tevreden over hun nieuwe vestigingsplaats en de bedrijfszekere manier waarop ze warmte en CO2 geleverd krijgen.

ZeelandSeaports-GTZV.jpg#asset:230

Voorheen lag de ontwikkeling van het gebied in handen van projectontwikkelaar Bio Glas. Deze heeft vanwege een faillissement haar werkzaamheden moeten staken. Zeeland Seaports heeft daarom zelf de regie weer in handen genomen om het gebied verder te ontwikkelen. Jenny Crone is aangetrokken als commercieel manager bij Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen en is aan de slag gegaan om het gebied opnieuw in the picture te zetten. Als kleindochter van een tuinder en dochter van een ketelbouwer én als voormalig directeur/eigenaar van Ketelfabriek Crone is ze een bekende in de tuinbouwmarkt. Als ondernemer ziet ze als geen ander het potentieel van de regio.

“Zeeuws-Vlaanderen is nu het antwoord op de grillige energiemarkt” zegt ze en legt uit: “Het voordeel van ons concept is in vergelijking met een WKK (warmte kracht koppeling) dat de kweker niet meer druk hoeft te zijn met de in- en verkoop van energie. Dat is een tijdrovende bezigheid. Ondernemers vinden het over het algemeen niet erg om ergens druk mee te zijn waar ze serieus geld aan verdienen, wat in het verleden met de WKK het geval was. Wanneer de voordelen zijn weggevallen dan zijn ze het snel zat om er veel tijd en energie in te moeten steken. Je kunt je dan beter focussen op datgene in je bedrijf wat wel geld oplevert. Het WarmCO2 concept biedt daarbij uitkomst, want de kweker kan zich daarmee weer focussen op zijn core business.”

Jenny-Crone.jpg#asset:229

Jenny Crone, Adviseur Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen

Inspelen op de wensen van de teler

WarmCO2 is de energieleverancier in het gebied, en hierbij de schakel tussen de industrie en de tuinbouwbedrijven. Het concept houdt in dat tuinders in het gebied voor de verwarming van de kassen gebruik maken van hoogwaardige restwarmte afkomstig uit de nabijgelegen industrie. Die warmte gaat met 89ºC de kas in en dat is uniek in Nederland. Behalve restwarmte levert WarmCO2 bovendien, de naam zegt het al, CO2 eveneens afkomstig van de industrie.

Crone legt uit: “De telers kunnen er voor kiezen de warmte in te kopen tegen een vast tarief dat ze voor langere tijd kunnen vastleggen of een variabel tarief dat nog enigszins is gekoppeld aan de WKK-sparkspread. We spelen hiermee in op de diverse wensen van de kweker. De ene kweker wil gewoon langdurige zekerheid, de andere kweker zit er iets ondernemender in en wil meer risico nemen. Het kan allemaal. Wij schakelen gewoon mee.”

Duurzaamst tuinbouwgebied van Nederland

Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen is met dit concept niet alleen voordelig maar ook één van de duurzaamste tuinbouwgebieden in Nederland. Bovendien is Zeeuws-Vlaanderen een aantrekkelijke locatie voor glastuinbouwbedrijven vanwege het gunstige klimaat, de goede logistieke mogelijkheden, de ruimtelijke omstandigheden en de bestuurlijke medewerking. Crone vervolgt: “Op dit moment wordt er in de polder nog niet belicht, maar er wordt wel gewerkt aan de mogelijkheid er te gaan belichten. Dat kan tot op heden nog niet op duurzame wijze. Het zou fantastisch zijn als we het voor elkaar zouden krijgen in de toekomst ook duurzaam te belichten. De ontwikkelingen voor wat betreft zonne-energie gaan razendsnel, maar we moeten wel nuchter blijven. Er is een serieus kostenplaatje aan verbonden. Duurzaamheid is belangrijk maar voor kwekers moet die duurzaamheid wel betaalbaar blijven, want uiteindelijk gaat het de ondernemer toch om de kosten en de opbrengsten per m2. We sluiten nergens onze ogen voor, we volgen alle ontwikkelingen op de voet en bekijken hoe we ook hierin verder kunnen komen”.

Nog volop kavels beschikbaar

Crone vervolgt: “We hebben in totaal nog 150 ha grond beschikbaar in 2 polders. In de Schmidsschorrepolder zijn inmiddels drie kwekers neergestreken met een behoorlijk aantal hectares aan kassen. Het gaat om kwekers van tomaten, paprika’s en aubergines. Eén van de kwekers, De Gebr. Van Duijn, is momenteel volop bezig met uitbreiding van zijn kassen.”

Kaart-polders_ZSP-GTZV-artikel.jpg#asset:7

Behalve de drie commerciële kwekers ligt aan het begin van de Schmidsschorrestraat de Voorlichting- en opleidingskas Glastuinbouw. Hier worden mensen opgeleid voor werk in de glastuinbouw. Daarnaast is het een informatiecentrum waar iedereen zich kan laten informeren over werken in de kas. Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen heeft vertrouwen in de toekomst. Crone legt uit “Het zijn natuurlijk zware tijden, maar gelukkig zijn er nog steeds ondernemers die vooruitdenken en die weten dat het interessant kan zijn om anticyclisch te investeren. Die zijn bij ons van harte welkom. Ook de overheid werkt volop mee. De vergunningsprocedures zijn kort, dus wie snel beslist kan snel bouwen.”

Inmiddels hebben zich diverse telers gemeld waarmee gesprekken worden gevoerd over de mogelijkheden. Crone is positief: “Waar een wil is, is een weg, we moeten met zijn allen blijven werken om ook in Zeeuws-Vlaanderen een prachtig duurzaam en betaalbaar tuinbouwgebied te ontwikkelen dat klaar is voor de toekomst. De tuinbouw mag gewoonweg niet verdwijnen uit Nederland. Het is één van onze grootste exportproducten en dus een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Nederland is de kweekvijver voor ontzettend veel innovatieve tuinbouw producten die nu de gehele wereld over gaan en daar zijn we trots op. Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen gaat hier ook aan bijdragen, let maar op mijn woorden!”


Voor informatie kunt u zich wenden tot:

Jenny Crone,  Commercieel Manager Glastuinbouw Zeeuws-Vlaanderen Telefoon: 0115 - 647400 of mobiel 06 51 78 70 34 


Dit artikel is ook verschenen in www.groentennieuws.nl op 28-9-2012